Salam.
Terpandang satu gambar dalam facebook. huhu. Terliur pon ada. Sbb dah lame tak makan kuih tu. Last saya makan masa tingkatan satu. 8tahun tak makan. Tahu tak kuih apa ni? Nama kuih tu ialah bubur biji nangka, bubur badak berendam, bubur tepung pulut. haha. Tak tahu kuih ni asal dari mane. Kelantan or terengganu. Btw same je. Sebab terengganu dan kelantan ibarat adik beradik.
Nak share skit resepi. Kot-2 esok nk buat ke. heeee
Terpandang satu gambar dalam facebook. huhu. Terliur pon ada. Sbb dah lame tak makan kuih tu. Last saya makan masa tingkatan satu. 8tahun tak makan. Tahu tak kuih apa ni? Nama kuih tu ialah bubur biji nangka, bubur badak berendam, bubur tepung pulut. haha. Tak tahu kuih ni asal dari mane. Kelantan or terengganu. Btw same je. Sebab terengganu dan kelantan ibarat adik beradik.
Nak share skit resepi. Kot-2 esok nk buat ke. heeee
Resepi Bubur Tepung Pulut
2 cawan tepung pulut
sedikit air ( utk menguli tepung )
3/4 cawan gula ( boleh tambah @kurang ikut citarasa )
1 liter santan ( anggaran 1 jug kecil )
1 helai daun pandan
1/2 cawan sagu biji ( direndam dengan sedikit air )
1 sudu makan tepung gandum ( dicampur dengan sedikit air – utk pekatkan kuah )
pewarna yg disukai
secubit garam
sedikit air ( utk menguli tepung )
3/4 cawan gula ( boleh tambah @kurang ikut citarasa )
1 liter santan ( anggaran 1 jug kecil )
1 helai daun pandan
1/2 cawan sagu biji ( direndam dengan sedikit air )
1 sudu makan tepung gandum ( dicampur dengan sedikit air – utk pekatkan kuah )
pewarna yg disukai
secubit garam
Cara penyediaan
1. Ayak tepung pulut dalam sebuah bekas.
2. Kemudian masukkan air yg telah dicampurkan dengan sedikit pewarna dan tuangkan air sedikit demi sedikit sehingga tepung boleh diuli dan di bentukkan.
3. Ambil sedikit tepung tadi kemudian gentel atau bentukkan tepung mengikut bentuk yg disukai samada bulat, bujur atau leper2. Buat hingga habis.
4. Panaskan air didlm periuk hingga mendidih kemudian masukkan tepung yg sudah dibentukkan tadi satu2 kedalamnya. Bila tepung sudah timbul angkat dan ketepikan.
5. Satukan santan, gula, garam, dan daun pandan kedalam periuk lain. Masak dan kacau selalu hingga santan mendidih.
6. Masukkan tepung candel tadi, sagu biji yang telah direndam dan tepung gandum tadi.
7. Kacau hingga kuah sedikit pekat dan sagu biji tadi masak.
8. Sesuaikan rasanya dan bolehlah diangkat….
2. Kemudian masukkan air yg telah dicampurkan dengan sedikit pewarna dan tuangkan air sedikit demi sedikit sehingga tepung boleh diuli dan di bentukkan.
3. Ambil sedikit tepung tadi kemudian gentel atau bentukkan tepung mengikut bentuk yg disukai samada bulat, bujur atau leper2. Buat hingga habis.
4. Panaskan air didlm periuk hingga mendidih kemudian masukkan tepung yg sudah dibentukkan tadi satu2 kedalamnya. Bila tepung sudah timbul angkat dan ketepikan.
5. Satukan santan, gula, garam, dan daun pandan kedalam periuk lain. Masak dan kacau selalu hingga santan mendidih.
6. Masukkan tepung candel tadi, sagu biji yang telah direndam dan tepung gandum tadi.
7. Kacau hingga kuah sedikit pekat dan sagu biji tadi masak.
8. Sesuaikan rasanya dan bolehlah diangkat….
Tempat JM d panggil badak berendam heee
ReplyDeletePandai mkn tp malas nk buat heeeee
kat trg panggil bubur tepung pulut. JM asal mana?
ReplyDelete